Ambasador

Ostatnio razem z mamą przeglądałyśmy stare zeszyty z przepisami. Wiele z tych przepisów gości często na naszym stole, tak jak na przykład dodany niedawno makowiec królewski, czy orzechowiec. Jednak znalazłyśmy tak kilka perełek, o których albo zapomniałyśmy, albo w ogóle ich jeszcze nie piekłyśmy. Taką perełką jest właśnie placek ambasador. Przyznam się Wam szczerze, że ja go niestety nie pamiętam, ale mama twierdzi, że kiedyś często go piekła.

Placek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy 😀 Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej 😉 Może wypróbujecie go na święta?

Ambasador

Ambasador

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g margaryny (u mnie Palma)
  • 220 g cukru
  • 125 ml wody
  • 2,5 łyżki kakao
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy (u mnie Łowicz)
  • 2 białka
  • łyżka cukru
  • 50 g kokosu

Wymiary formy 28 cm x 24 cm.

Margarynę z wodą rozpuszczamy w garnku. Dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i kakao. Całość podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dodajemy do niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 5 żółtek. Wszytko dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno pozostałe nam 2 białka. Dodajemy je do ciasta i  delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

W misce ubijamy na sztywno kolejne 2 białka. Dodajemy do nich cukier i ucieramy na gładko. Na końcu dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.

Na ciasto nakładamy w równych odległościach po łyżce dżemu tworząc plamki. Te plamki dżemu przykrywamy ubitymi białkami z kokosem.

Placek pieczemy w 160°C przez około 45-50 minut.

Smacznego 😉

Ambasador

Ambasador

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Ambasador


Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz