Dziś kolejny wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania 😉
Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała.
Babka nadziewana masą krówkową
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 180 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku kukułek firmy Helio)
Dodatkowo:
- margaryna
- bułka tarta
- cukier puder
Margarynę dobrze ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy jajka i dalej mieszamy. Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko.
Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu).
Gotową pozostawiamy do wystudzenia i zimną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
ale apetyczna 🙂
Dziękuję ;D
A to Ci babka! Jeszcze takiej nie widziałam! Świetny pomysł. Ja bym zamiast masy krowkowej dodała krem czekoladowy
Też będzie pyszna 😉
Właśnie za to ją uwielbiam, że można do niej “wrzucić” wszystko 🙂