Kolejna odsłona babki Wielkanocnej. Tym razem, żeby nie było tak standardowo i klasycznie, mam dla Was babkę z daktylami i migdałami. Babka z daktylami w czekoladowej polewie to alternatywa dla osób, którym przejadły się klasyczne ucierane i drożdżowe baby. Zamiast migdałów możecie śmiało dorzucić posiekane ulubione orzechy. Każde z nich będą świetnie pasowały 😉
Babka z daktylami w czekoladowej polewie
Składniki:
- 200 g daktyli (u mnie HELIO)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 15 g cukru migdałowego (można zastąpić waniliowym)
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 100 g płatków migdałowych (u mnie HELIO)
Polewa:
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych (u mnie HELIO)
- 1 porządna łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
Szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.
Rozpoczynamy od pokrojenia na drobno daktyli.
Do miski wbijamy całe jajka, dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy nasze pokrojone daktyle, cukier, miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy.
Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto i wyrównujemy.
Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C do tzw. suchego patyczka (u mnie około 1h 20 minut). Gotową babkę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy ją z formy. Jeśli na babce zostało sporo bułki tartej ściągamy ją za pomocą pędzelka.
Kiedy babka jest wystudzona przygotowujemy polewę. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia (uwaga bardzo szybko tężeje i torba jej pilnować 🙂 ).
Wystudzoną babkę polewamy lekko tężejącą polewą.
Smacznego 😉