Biszkopt z bezą i masą budyniową

Biszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho!

Biszkopt z bezą i masą budyniową

Biszkopt z bezą i masą budyniową

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki czekolady belgijskiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza orzechowa:

  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g orzechów (u mnie firmy Helio)
  • około 300 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio: jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele)

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 125 g cukru
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżki alkoholu (można pominąć)

Polewa:

Wymiary formy: 26 cm x 30 cm

Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i kakao. Następnie całość mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 40 – 45 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. 

Kolejno przygotowujemy bezę orzechową. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Później dodajemy mąki, posiekane orzechy, pokrojone w drobną kostkę suszone owoce i delikatnie mieszamy łyżką. Bezę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i suszymy w 150°C z termoobiegiem przez co najmniej 1,5 godziny. Gotową pozostawiamy do wystudzenia.

Gdy mamy już gotowe ciasto i bezę, zabieramy się za masę. Mleko dzielimy na pół. Jedną połowę (250 ml) podgrzewamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do drugiej części (250 ml) dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Następnie mieszankę mleka i żółtek dodajemy do gotującej się połowy mleka. Całość dobrze i energicznie mieszamy (uwaga szybko się może przypalić) podgrzewając na małym ogniu, aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Budyń przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą, a później odstawiamy do wystudzenia.

W misce ucieramy masło, podobnie postępujemy z budyniem (musimy go utrzeć, żeby nie był zbyt gęsty i zbity). Następnie stopniowo, w kilku porcjach dodajemy budyń do utartego masła. Na koniec możemy dodać trochę alkoholu i ucieramy do uzyskanie gładkiego kremu/masy.

Później zajmujemy się przygotowaniem polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę/groszki czekoladowe z kremówką. Na koniec dodajemy suszoną aronię.

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją bezą, na który nakładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy górą biszkoptu. Na koniec ciasto polewamy czekoladową polewą.

Smacznego 😉

Biszkopt z bezą i masą budyniową

Biszkopt z bezą i masą budyniową

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.