Sezon na świąteczne wypieki uważam za oficjalnie otwarty. Na pierwszy rzut ciasto ajerkoniakowe <3. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta z masą. Idealnie dopełni świąteczny zestaw ciast. Będzie się pięknie prezentował obok piernika, sernika i makowca.
Ciasto ajerkoniakowe
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 5 łyżek mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 5 łyżek mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- opakowanie budyniu waniliowego
- 375 ml mleka
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 6 żółtek
- 2 szklanki cukru pudru
- 100 ml wódki
- 250 g mleka w proszku
- 3 łyżki żelatyny
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 utrwalacz do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Wymiary formy 30 cm x 25 cm
Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 30 – 35 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia.
Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy biszkopt czekoladowy, czekoladę dodajemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Z wystudzonego biszkoptu wycinamy małym kieliszkiem dziurki.
Następnie zabieramy się z masę. Podgrzewamy 300 ml mleka. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, a później dodajemy go do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (1/4 szklanki) i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Kolejnym krokiem jest utarcie masła z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Później stopniowo dodajemy budyń i mleko w proszku. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy stopniowo wódkę i cały czas ucieramy masę. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze wzszsytko mieszamy.
Kremówkę ubijamy pod koniec dodając utrwalacz do śmietany i cukier puder.
Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozpoczynamy składanie ciasta. Jasny biszkopt pokrywamy połową tężejącej masy, następnie układamy biszkopt czekoladowy z dziurami, który przykrywamy resztą masy. Następnie na masie układamy kółeczka z czekoladowego biszkoptu, które przykładamy bitą śmietaną. Na koniec całość dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto odkładamy w zimne miejsce do stężenia.
Smacznego 😉