Za oknem piękna pogoda! Aż się chce wyjść posiedzieć w ogrodzie lub na balkonie 😉 Oczywiście najlepiej to zrobić w towarzystwie kawy i pysznego ciasta. Ciasto cappuccino będzie idealne na taki dzień. Jest puszyste, lekkie i do tego przepyszne.
Ciasto cappuccino
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
Pianka cappuccino:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 8 łyżek cappuccino
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Pianka śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w około 100 ml gorącej wody
- gorzka czekolada do dekoracji
Wymiary formy 33 cm x 24 cm
Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i dodajemy kawę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 25 – 30 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo lepiej się go kroi. Zimny dzielimy na pół.
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cappuccino. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Żelatynę do pianki śmietankowej również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki), zostawiamy do wystudzenia i postępujemy dokładnie tak jak wcześniej. Czyli, kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Ciasto delikatnie pączujemy kawą i smarujemy dokładnie pianką cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, który pokrywamy pianką śmietankową. Całość posypujemy tartą czekoladą i pozostawiamy do schłodzenia.
Smacznego 😉