Ciasto z domową marmoladą jabłkową, kokosem i masą

Dawno na blogu nie pojawił się przepis na coś słodkiego. Trochę zaniedbałam fanów słodkości, ale już to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszne, warstwowe ciasto z domową marmoladą jabłkową, kokosem i masą. Cała jego wyjątkowość kryje się w fantastycznej marmoladzie, do której dodaje się galaretkę i cudownej masie kokosowej, w której kokos gotowany jest w mleku dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak. Całość wykończone jest jasną masą ubijaną na parze.

Ciasto z domową marmoladą jabłkową, kokosem i masą

Składniki:

Jasny biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie)
  • opakowanie cukru wanilinowego

Ciemny biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Marmolada jabłkowa:

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka (u mnie agrestowa)

Masa kokosowa:

  • 200 ml mleka
  • 100 g kokosu
  • 100 cukru pudru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 żółtka

Jasna masa (ubijana na parze):

  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu

Wymiary formy to 33×24 cm.

Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Aby nasz biszkopt nie opadł po wystygnięciu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucamy nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię. Odstawiamy go do wystudzenia.

Dokładnie tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt (kakao dodajemy wraz z mąką).

Masę kokosową rozpoczynamy od zagotowania mleka. Następnie dodajemy do niego kokos, mieszamy, gotujemy przez około 5 minut i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy na puszystą i jasną masę masło z cukrem pudrem. Dodajemy do niej żółtka i dobrze ucieramy. Na koniec dorzucamy kokos i wszystko dokładnie łączymy.

Jasną masę będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników.

Obrane jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut z cukrem. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy.

Ciasto składamy w następującej kolejności. Na jasny biszkopt równo rozkładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową, przykrywamy ją ciemnym biszkoptem, który smarujemy dokładnie masą kokosową. Całość wykańczamy jasną masą i odstawiamy do stężenia.

Smacznego 😉

2 komentarzy

Dodaj komentarz