Ciasto z domowym serkiem

Hitem mojego weekendu jest ciasto z domowym serkiem. Przepis na tę masę serową pochodzi z jednego z zeszytów z przepisami mojej mamy. Nie wiem dlaczego dopiero teraz skusiłam się na tę masę, ale jest naprawdę obłędna! Jeśli szukacie niezbyt słodkiego i oryginalnego ciasta to jest to przepis idealny dla Was 😉

Ciasto z domowym serkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie)
  • opakowanie cukru wanilinowego

Masa serowa:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 litr śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 kostka masła (200g)

Dodatkowo:

  • dwie galaretki (u mnie truskawkowe)

Wymiary formy 37 x 24 cm

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt rzucamy na płaską powierzchnie z wysokości 50 cm, dzięki temu środek na pewno nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.

Mleko doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na minimum. W misce łączymy śmietanę z jajkami na jednolitą masę. Dolewamy ją do gotującego się mleka i wszystko gotujemy na małym ogniu. Mieszamy bardzo rzadko i delikatnie, tylko po to żeby się nie przypalił. Gotujemy, aż wytworzy się serek (twarożek), a z mleka wytworzy się serwatka. Wszystko przelewamy przez bardzo gęste sitko (można wyłożyć je gazą) i pozostawiamy do wystudzenia.

W misce ucieramy masło z cukrem pudrem na białą i puszystą masę. Do niej dodajemy wystudzony serek. Wszystko dokładnie ucieramy.

Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody.

Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Pączujemy delikatnie niesteżałą galaretką dolny blat ciasta. Smarujemy go połową masy serowej. Na niej układamy drugi blat ciasta, który również delikatnie pączyjemy galaretką i smarujemy pozostałą częścią masy. Na górę wykładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia w zimne miejsce.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz