Ciasto Jakuba z jabłkami

Dzisiaj znowu przepis na coś słodkiego. Ciasto Jakuba z jabłkami (nie mam pojęcia skąd ta nazwa XD) to połączenie kremu do karpatki, prażonych jabłek oraz pianki/bezy z kisielu. Wszystko to zamknięte pomiędzy kilkoma warstwami kruchego ciasta. Jest bardzo proste do przygotowania i można je dowolnie modyfikować używając różnych owoców 😉

Ciasto Jakuba z jabłkami

Ciasto Jakuba z jabłkami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Beza z kisielem:

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kisiele wiśniowe (lub innego smaku)

Krem:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 10 łyżek cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 600 g jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia 

Wymiary formy 30 cm x 26 cm

Uwaga! Przy rozdzielaniu żółtek od białek oddzielcie sobie po dwa białka do osobnych szklanek/miseczek. Ułatwi Wam to przygotowywanie ciasta na dalszym etapie, ponieważ musimy upiec 3 takie same ciasta, a jeśli ubijecie bezę od razu z 6 białek zanim upieczecie ostatnie ciasto beza opadnie i nie będzie po upieczeniu puszysta. Bezę musimy piec odrazy po przygotowaniu 😉

Rozpoczynamy od zagniecenia ciasta. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę/masło, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier puder. Ze składników zagniatamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na 6 kawałków i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie prażymy jabłka. Obrane jabłka kroimy na średniej wielkości kostkę i dodajemy 3 łyżki wody. Całość dusimy na małym ogniu aż lekko zaczną się rozpadać (ja bardzo lubię kiedy kawałki jabłek są jeszcze wyczuwalne. Do marmolady dodajemy 2 łyżki cukru, całość mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Po godzinie wyciągamy pierwsze dwa kawałki ciasta. Jedno od razy wałkujemy na cienki place i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

W misce ubijamy na sztywno dwa białka. Dodajemy do nich cukier, ubijamy na szklistą pianę. Później dosypujemy kisiel i ubijamy do połączenia składników. Bezę wykładamy na cisto i równo rozsmarowujemy. Na bezie układamy w kilku miejscach kupi z marmolady jabłek (1/3 marmolady tak aby starczyła na trzy ciasta). Górę przykrywamy rozwałkowanym cienko drugim kawałkiem ciasta.

Całość pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 180°C (bez termoobiegu) około 30-35 minut.

Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy pozostałe dwa ciasta.

Kiedy mamy gotowe wszystkie trzy ciasta, które się studzą przechodzimy do kremu. W rondelku podgrzewamy 400 ml mleka z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy budynie, a później dodajemy go do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony budyń ubijamy z kastą masła.

Składamy całość w następującej kolejności ciasto -> masa -> ciasto -> masa -> ciasto. Górę obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Ciasto Jakuba z jabłkami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.