To ciasto to po prostu HIT! Nie okłamię Was mówiąc, że jest to moje ulubione ciasto! Jest dość słodkie, ale krem śmietankowy, który nie zawiera cukru, idealnie balansuje smaki.
Sprawdzi się świetnie zarówno jako weekendowe ciasto do kawy, jak również jako świąteczny wypiek. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem ponieważ ciasto jest z dodatkiem miodu co sprawia, że jest dość twarde i musi trochę zmięknąć pod wpływem kremu.
Ciasto miodowo-śmietankowe
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 150 g miodu
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie cukru wanilinowego
Krem śmietankowy:
- 2 szklanki śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie śmietanfixu
Polewa karmelowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g)
Dodatkowo:
- Płatki migdałowe do dekoracji około 100 g
Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy według instrukcji.
Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, cukier wanilinowy, miód, jajka, sodę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 29×24 cm) i przekładamy do nich ciasto (można je rozwałkować lub po prostu wykleić nimi blaszki). Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę zaczynamy ubijać dopiero kiedy ciasta się wystudzą. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubijamy śmietanę na puszysty krem, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfix i przestudzoną żelatynę.
Przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Górę smarujemy karmelem i posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego 😉
Przepis bierze udział w konkursie #Ambition