Na ten weekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne 😉 Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce.
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 160 g mąki
Dodatkowo:
- 600 – 700 g śliwek
- cukier puder po posypania
Wymiary formy 25 x 21 cm.
Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestkę i pozostawiamy na durszlaku, żeby odciekły.
Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodajemy do niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Układamy na nim śliwki.
Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią śliwki.
Pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku przez około 60-70 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉