Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Na ten weekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne 😉 Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. 

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki

Dodatkowo:

  • 600 – 700 g śliwek
  • cukier puder po posypania

Wymiary formy 25 x 21 cm.

Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestkę i pozostawiamy na durszlaku, żeby odciekły.

Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodajemy do niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Układamy na nim śliwki.

Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią śliwki.

Pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku przez około 60-70 minut.  

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz