Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady to jedno z tych ciast do których nie potrzeba, ani wyjątkowych umiejętności, ani wyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik 😉 Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne.
Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady
Składniki:
- 150 g cukru
- 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 4 jajka
- 125 ml mleka
- 400 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7-8 małych gruszek
- 120 g deserowych groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Wymiary formy 20 cm x 30 cm
Na początku obieramy gruszki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
W misce ucieramy margarynę z cukrem na jasną masę. Dodajemy do niej jajka, mleko i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone gruszki i groszki czekoladowe.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około godziny do tzw. suchego patyczka.
Gotowe pozostawiamy do wystudzenia i na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Wspaniale wygląda! Byłoby idealne do popołudniowej kawki! 🙂
Dziękuję ;D