Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady

Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady to jedno z tych ciast do których nie potrzeba, ani wyjątkowych umiejętności, ani wyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik 😉 Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne.

Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady

Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7-8 małych gruszek
  • 120 g deserowych groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Wymiary formy 20 cm x 30 cm

Na początku obieramy gruszki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

W misce ucieramy margarynę z cukrem na jasną masę. Dodajemy do niej jajka, mleko i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone gruszki i groszki czekoladowe.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około godziny do tzw. suchego patyczka.

Gotowe pozostawiamy do wystudzenia i na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady

2 komentarzy

Dodaj komentarz