Długo zajęło mi przygotowanie tego przepisu. Podchodziłam do niego dość sceptycznie bo nie jestem zwolennikiem bananów w masie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt zaskoczył nawet mnie XD Ciasto jest wyśmienite, w szczególności mus czekoladowy!
Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym
Składniki:
Biszkopt kawowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 łyżka kakao (płaska)
- opakowanie cukru wanilinowego
Masa bananowa:
- około 600 g obranych bananów
- sok z połowy cytryny
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona)
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm.
Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Powinien być gotowy po niecałych 15 minutach. Pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie mikserem rozdrabniamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy rozdrobnione banany, jogurt i tężejącą galaretkę. Dokładnie, ale niezbyt długo mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masę przekładamy na wystudzony biszkopt i pozostawiamy do schłodzenia i stężenia.
Śmietankę na mus podgrzewamy z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Uważamy, żeby nie zagotować kremówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do śmietanki. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie kremówkę ubijamy (aby uzyskać bardziej puszysty efekt można dodać śmietanfix’u) i wykładamy na masę bananową. Całość schładzamy.
Smacznego 😉
pychota:)
Dziękuję 😉