W każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny.
Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;*
Drożdżowy warkocz makowy
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g roztopionego masła
- 1 całe jajko (małe)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 40 g cukru
- 80 g mąki
Dodatkowo:
- 450 g masy makowej (u mnie Helio)
- 1 białko
Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.
W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść.
Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek. Później ciasto dzielimy na 3 długie paski, każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy. Następnie zaplatamy warkocz i łączymy z obu stron końce. Warkocz smarujemy białkiem.
Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki, którą później posypujemy warkocz.
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C z termoobiegiem około 40-45 minut, aż ładnie się zarumieni.
Smacznego 😉