Drożdżowy warkocz makowy

W każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. 

Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;*

Drożdżowy warkocz makowy

Drożdżowy warkocz makowy

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 całe jajko (małe)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 40 g cukru
  • 80 g mąki

Dodatkowo:

Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść. 

Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek. Później ciasto dzielimy na 3 długie paski, każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy. Następnie zaplatamy warkocz i łączymy z obu stron końce. Warkocz smarujemy białkiem.

Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki, którą później posypujemy warkocz.

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C z termoobiegiem około 40-45 minut, aż ładnie się zarumieni.

Smacznego 😉

Drożdżowy warkocz makowy

Drożdżowy warkocz makowy

 

 

Dodaj komentarz