Nadchodzi długi weekend. Czy Wy też szukacie jakiegoś pomysłu na ciasto? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Zachwyci nie tylko wasze kubki smakowe, ale i nacieszy oczy. Wygląda fenomenalnie, zwłaszcza jeżeli użyjecie kilka kolorów galaretek. W takie pochmurne, jesienne dni trochę koloru może poprawić humor 😉
Galaretkowiec możecie wykonać tak jak ja na cienkim biszkopcie lub jako spodu użyć herbatników.
Galaretkowiec
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki śmietany kremówki (30%-36%)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie galaretki zielnej
- 1 opakowanie galaretki żółtej
- 1 opakowanie galaretki fioletowej
- 2 opakowania galaretki czerwonej
- 20 g żelatyny
- Biszkopt lub 2 opakowanie herbatników
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie)
- opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowania najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od zrobienia galaretek (żółtej, zielonej i fioletowej). Przygotowujemy je dodając mniej wody niż jest podane na opakowaniu. Każdą z nich rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, przelewamy do pudełka i odstawiamy do stężenia.
Przygotowujemy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt również możemy przygotować dzień wcześniej lub jeśli przygotowujemy do tego samego dnia co całe ciasto, musimy poczekać z dalszą pracą aż całkowicie wystygnie. Jak już wcześniej wspomniałam biszkopt można zastąpić 2 opakowaniami herbatników.
Jedną szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. W tym czasie w niewielkiej ilości gorącej rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do podgrzewanego mleka. Dokładnie mieszamy, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą. Ściągamy z ognia i dodajemy do niego drugą szklankę mleka. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Kiedy nasze składniki się połączą dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i mieszamy. Kiedy masa zaczyna tężeć, wylewamy ją na biszkopt/herbatniki.
Dwa opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Kiedy zaczyna tężeć wylewamy ja na stężałą masę śmietankową.
Ciasto pozostawiamy do stężenia.
Smacznego 😉