Kostka kawosza

Oto ciasto dla prawdziwych fanów kawy. Kawa jest jego głównym składnikiem, zarówno ciasta, jaki i kremu. Nie jest słodkie tak jak standardowe ciasta, ale jego smak jest bardzo intrygujący i dla osób nie lubiący przesadnie słodkich ciast jest wprost idealne. Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała.
Wygląd mojego ciasta odbiega trochę od pierwowzoru 😀 Już tłumaczę Wam dlaczego. Podczas przekrajania ciasta coś poszło nie tak 🙂 Jeszcze nigdy nie przekroiłam ciasta aż tak krzywo XD Trzeba było je ratować, aby było chociaż trochę proste, stąd też i na zdjęciach widoczna jest dodatkowa, cienka warstwa ciasta pomiędzy pianką. Nie sugerujcie się tym, no chyba że też nie macie linijki w oczach tak jak ja. W zamierzeniu dwie połówki ciasta powinny być przełożone pianką 😉

Kostka kawosza

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej

Pianka:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki kopiaste żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g śmietanki kremówki 30%

Wymiary formy to 33×24 cm.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw przygotowujemy napar z kawy. Ja przygotowałam go z 3 łyżeczek kawy. Pozostawiamy go do przestudzenia. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jajka mieszamy z jogurtem, olejem i cukrem do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy masę jajeczną do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzony napar z kawy (bez fusów) i dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimne musimy je przekroić na dwie połówki, a jeśli zrobiła się nam „górka” na środku ciasta to musimy ją ściąć.

Piankę przygotowujemy dopiero kiedy ciasto będzie zimne. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Kawę rozpuszczalną dodajemy do gorącego naparu z kawy parzonej (pozbawionego fusów) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy kawa się wystudzi miksujemy ją z mleczkiem skondensowanym. W drugiej misce ubijamy śmietanę i kiedy ją dobrze ubijemy dodajemy do niej porcjami kawowy krem.

Najlepiej dolny blat ciasta umieścić w formie do pieczenia, aby łatwiej nakładało się piankę. Na dolny blat wykładamy tężejącą piankę i przykrywamy ją górnym blatem ciasta. Pozostawiamy do stężenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i kremówkę. Dokładnie mieszamy i polewamy równomiernie ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Dodatkowo możemy udekorować je wiórkami czekoladowymi.
Smacznego 😉

6 komentarzy

  1. Joanna:

    Ratunku…. zrobiłam wszystko tak, jak w przepisie, ciasto wyszło cudowne, lekko wilgotne, natomiast pianka. .. Pianka jest w płynie. Kawa plus rozpuszczalna, do tego żelatyna, wystygło, dodałam mleczko, wymieszałam i mam to w płynie. Myślałam, że może żelatyna jest stara, ale nie, reszta też świeża. Co robić, wypić? W sumie pyszne jest…Pomocy!

    • Rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody 2 łyżki żelatyny, przestudź i jak wystygnie dodaj do pianki. Później dokładnie wymieszaj i schowaj na chwilę do lodówki. Tylko jej dobrze pilnuj i zaglądaj co jakiś czas bo ona powinna zacząć szybko tężeć. Jak zauważysz, że zacznie robić się gęsta wylej na ciasto, przykryj drugim i wstaw do zimna:)

Dodaj komentarz