Do tego przepisu podchodziłam z dużym dystansem. Nie przepadam za ciastami typu „piegusek” w których mak „zgrzyta” pomiędzy zębami. Jednak kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednym z czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawom mak wcale nie przeszkadza 😉
Makowa delicja
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- opakowanie cukru wanilinowego
- płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku
Masa kawowa:
- 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki adwokatu
- 1 porządna łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- słoiczek 240 g konfitury truskawkowej (u mnie Łowicz)
- 3 – 4 łyżki startej czekolady deserowej lub mlecznej
Wymiary formy 28 cm x 24 cm.
Zaczynamy do biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy mak. Mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170°C do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Odstawiamy go do wystudzenia.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 50 ml). Dodajemy do niej żelatynę, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia i pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i łączymy go z kremówką, tylko chwilę żeby masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia.
Smacznego 😉
wspaniała 🙂
Bardzo dziękuję 😉
Wygląda bardzo apetycznie, więc nie dziwię się, że się skusiłaś. Mnie to zdjęcie też skusiło;)
Liczę, że Tobie również zasmakuje 😉
Mak mielony
Nie, nie, zwykł sypki z paczki 🙂