Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Co roku w święta punktem obowiązkowy są świąteczne wypieki. Nie wyobrażam sobie ich bez makowca! W tym roku postawiłam na połączenie, które zawsze smakuje wybornie – mak, czekolada i kajmak. Makowe ciasto z kremem czekoladowym to kwintesencja świąt 😀 Uwielbiam to ciasto, i ten krem, i polewę z kajmaku… Mogłabym go jeść bez końca XD

Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g maku
  • 250 ml mleka
  • około 250 ml wody
  • 240 g cukru
  • 10 jajek
  • 230 g cukru pudru
  • 80 g mąki

Krem:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 utrwalacz do śmietany

Polewa:

  • puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g)
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

Wymiary formy 36 cm x 25 cm

Na początku zaparzamy mak. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak (wody i mleka powinno być tyle żeby mak był przykryty w całości), mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się gęstszy. Gotowy odcedzamy przez drobne sitko (lub przez gazę), następnie dwukrotnie go mielimy. Za drugim razem mielimy go razem z cukrem pudrem.

Następnie rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier i znowu ubijamy. Później dodajemy żółtka i chwilę ubijamy do połączenia składników.

W drugiej misce do zmielonego maku dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie do maku stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Później całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Ciasto wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) do tzw suchego patyczka (około 40-45 minut). Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przecinamy na pół.

Kiedy nasz makowiec jest gotowy przygotowujemy krem i polewę. Czekoladę z jedną łyżką śmietany roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekamy, aż przestygnie. Następnie ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy utrwalacz i przestudzoną czekoladę. Krem delikatnie ubijamy do połączenia składników (uważajcie, żeby nie przebić śmietany). Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto i przygrywamy go drugą połową.

Na koniec ucieramy na gładko kajmak z masłem. Tak przygotowaną polewą smarujemy górę ciasta.

Całość pozostawiamy do stężenia.

Smacznego 😉

Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.