Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak 😀 to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart.
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową
Ciasto:
- 5 żółtek
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18%
Warstwa makowa:
- 400 g maku
- 500 ml wody
- 500 ml mleka
- 9 ml aromatu migdałowego
- 2 łyżki miodu
- szklanka cukru pudru
- 1/2 koski margaryny (125 g)
- 6 żółtek
- 5 białek
Polewa:
- puszka masy krówkowej (kajmak) (510g)
- 1/2 kostki masła (100 g) (w temperaturze pokojowej)
Wymiary formy 33 cm x 24 cm
Na początku zaparzamy mak. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się gęstszy. Gotowy odcedzamy przez drobne sitko (lub przez gazę), następnie dwukrotnie go mielimy. Na koniec dodajemy miód oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy.
Następnie zagniatamy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Później wyklejamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę (możemy go również rozwałkować i przełożyć do tej formy).
W rondelku roztapiamy 1/2 kostki margaryny i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich połowę cukru (1/2 szklanki) i ucieramy. W drugiej misce ucieramy żółtka z drugą połową cukru (1/2 szklanki) na jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo zmielony mak (cały czas ucierając) i margarynę. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wykładamy na kruche ciasto.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150° z termoobiegiem przez około 40 minut. Mak powinien lekko popękać i odchodzić od papieru do pieczenia. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Masę krówkową/kajmak ucieramy z masłem. Polewamy nią makowce i odstawiamy na chwilę w zimne miejsce.
Smacznego 😉
pysznie!
Dziękuję 😉