Mazurek bezowy napakowany bakaliami

Mazurek bezowy napakowany bakaliami został zainspirowany przepisem ze strony Moje Wypieki i mieszanką keksową od firmy Helio. Głównym składnikiem jest beza naszpikowana bakaliami, które możemy mieszać w dowolny sposób. Użyjcie orzechów, suszonych owoców lub tak jak ja gotowej mieszanki 😉

Taki mazurek na pewno zaskoczy Waszych gości 😉 Dzięki niemu możecie wykorzystać pozostałe z innego przepisu białka.

Mazurek bezowy napakowany bakaliami

Mazurek bezowy napakowany bakaliami

Składniki:

  • 6 białek (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 wafle (kwadratowe)
  • około 300 g dowolnych bakalii (u mnie mieszaka keksowa Helio)

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając ubijać dodajemy cukier, powoli i stopniowo – łyżka po łyżce. Kiedy nasza piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę i bakalie (jeśli są duże najlepiej je pokroić). Całość delikatnie mieszamy.

Taką bezę dokładnie i równomiernie przekładamy na wafel, wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (taką dużą standardową z piekarnika).

Pieczemy (a właściwie suszymy) w dobrze nagrzanym do 140°C piekarniku przez co najmniej godzinę.

Gotowy studzimy i kroimy w kostkę.

Smacznego 😉

Mazurek bezowy napakowany bakaliami Mazurek bezowy napakowany bakaliami


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

4 komentarzy

Dodaj komentarz