Wielkanoc już za niecałe 4 tygodnie 😉 A w tym roku mam dla Was kilka pysznych świątecznych przepisów. Zaczynamy na słodko od króla wielkanocnego stołu, czyli mazurka. Większość przepisów na ten świąteczny wypiek zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis mam dzisiaj dla Was. Dla mnie jest to mazurek idealny, chodź innych też nie odmawiam 😉
Mazurek z kajmakiem i masą
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 125 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- niecała łyżeczka sody
Masa:
- 500 ml mleka
- 140 g cukru
- kopiata łyżka mąki tortowej
- kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny
Dodatkowo:
Wymiary formy 30 cm x 25 cm
Mąkę na ciasto przesiewamy. Dodajemy jajka, cukier, miód, sodę i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Wyklejamy nimi 3 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Każdy z nich pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 15-20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
Mąkę tortową (na masę) i ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem do momentu aż ten całkowicie się rozpuści. Dodajemy rozrobione mąki, podgrzewamy mieszając do zagotowania. Gasimy ogień i dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę. Całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach do momentu całkowitego rozpuszczenia się margaryny. Ciasta smarujemy od razu gorącą masą.
Na dolny blat wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy masą krówkową na nią kładziemy ostatni blat ciasta i smarujemy go pozostałą masą. Górę obsypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami.
Smacznego 😉
Wygląda przepysznie, a smakuje też pewnie jeszcze lepiej! Pycha!
W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny 😉
https://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam <3
Dziękuję 😉
Na pewno wpadnę 😀
Wygląda smakowicie i faktycznie, nie spotkałam się dotąd z warstwowym mazurkiem. Ciekawa propozycja dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018
Bardzo dziękuję 😉
Przepyszny, to ogromna pokusa w Wielki Piatek 🙂
Jest przepyszny. Bardzo latwy do zrobienia. Polecam
Bardzo dziękuję 😉