Mazurek królewski

Mazurek królewski to mój ulubiony mazurek świąteczny, pomimo że moja rodzinka najbardziej lubi orzechowy 😉 Cały jego urok ukrywa się w dwóch kruchych ciastach, fenomenalnej masie budyniowej i puszystym biszkopcie. Ja go uwielbiam <3 Jeśli się skusicie gwarantuję, że Wam zasmakuje.

Mazurek królewski

Mazurek królewski

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g margaryny (zimnej)
  • 300 g mąki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryna

Dodatkowo:

  • czekolada lub czekoladowa posypka do dekoracji

Wymiary formy 30 cm x 25 cm

Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i miód. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Później wyklejamy nimi 2 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Każdy z nich pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem około 20-25 minut do ładnego zrumienienia. Następnie upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

Następnie zajmujemy się biszkoptem. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem około 20 minut. Upieczony odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy ciasta wystygną zabieramy się za masę. Mąkę tortową (na masę) i ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem do momentu aż ten całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy rozrobione mąki, podgrzewamy mieszając do zagotowania. Później ściągamy ją z ognia i dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę. Całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach do momentu całkowitego rozpuszczenia się margaryny.

Gorącą masą smarujemy jeden z kruchych blatów, następnie przykrywamy go biszkoptem. Później nakładamy kolejną warstwę masy (zostawiając 2-3 łyżki masy do dekoracji) i przykrywamy drugim kruchym ciastem. Na koniec górę smarujemy końcówką masy i posypujemy startą czekoladą lub posypką.

Mazurka odstawiamy w zimne miejsce na noc, żeby skruszał.

Smacznego 😉

Mazurek królewski

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.