Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Pamiętać jedynie trzeba o tym, aby wcześniej namoczyć suszone owoce, dzięki temu nabiorą one aromatu. Ale uważajcie z ilością alkoholu! Owoce bardzo szybko chłoną wszelkie płyny dlatego ja rozcieńczyłam wódkę wodą. Użyć możecie również innego alkoholu w zależności od upodobań. Świetnie również sprawdzi się np. rum.
Mazurek z bakaliami w waflu
Składniki:
- 4 kwadratowe wafle
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 10 łyżek cukru
- 2 kostki masła (200 g)
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych moreli
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
Dodatkowo:
- wódka i woda do zalania bakalii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Bakalie kroimy i zalewamy wódką rozcieńczoną wodą. Płyn powinien przykryć owoce. Postawiamy na 3-4 godziny.
Masę ubijamy na parze, więc jej przygotowanie rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż masa zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści . Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy masła i dodajemy do nich powoli masę jajeczną cały czas ubijając masa. Całość ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie (wraz z płynem, jeśli jeszcze nam jakiś pozostał). Masę dokładnie mieszamy i przekładamy nią wafle robiąc 3 warstwy. Przykrywamy ściereczką na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia.
Smacznego 😉
To musi smakować wybornie! Kradnę przepis! Wzięłabym też kawałek ciasta 😀
Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Dziękuję 😉
Na pewno wpadnę 😉