Mazurek z pianką kawową

W tym roku dość późno zabrałam się za przepisy Wielkanocne, dlatego też czas najwyższy to nadrobić.  Jak wiecie u mnie w domu mazurki zawsze były piętrowe 😉 Mazurek z pianką kawową skradł moje serce. Kruche ciasto, spora dawka kofeiny no i słodka beza naszpikowana migdałami i skórką pomarańczową – po prostu pycha!

Mazurek z pianką kawową

Mazurek z pianką kawową

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki śmietany 18%
  • 75 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

Pianka kawowa:

  • 400 ml skondensowanego niesłodzonego mleczka (bardzo dobrze schłodzonego)
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 utrwalacze do śmietany
  • 9 łyżek cukru pudru

Wymiary formy 30 cm x 25 cm

Najpierw zagniatamy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej żółtka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i śmietanę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na czas przygotowania bezy do lodówki. W międzyczasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i ucieramy aż się rozpuści. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 3 części. Następnie wyklejamy nimi 3 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Jedno z nich smarujemy bezą, a później obficie posypujemy skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Jeśli mamy jedną formę to rozpoczynamy od ciasta z bezą, a pozostałe trzymamy w zimnym miejscu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C z termoobiegiem, ciasto z bezą przez około 40-45 minut, a puste ciasta około 20-25 minut. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

Żelatynę i kawę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy, a później odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzone skondensowane niesłodzone mleczko ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy utrwalacze i cukier puder. Następnie na sam koniec cały czas ucierając dolewamy cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę z kawą.

Kruche ciasta przekładamy tężejącą masą. Na samej górze układamy ciasto z bezą (oczywiście bezą do góry). Pozostawiamy do stężenia w zimnym miejscu.

Smacznego 😉

Mazurek z pianką kawową

Mazurek z pianką kawową

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.