Tak jak obiecałam kilka dni temu wrzucam wpis na ciasto 😉 Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę 😉
Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio.
Orzechowiec
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mleka
Orzechy:
- około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura)
- 2 łyżki miodu
- 100 g margaryny
- 100 dag cukru pudru
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 10 łyżek cukru
- 200 g masła (kostka)
- 150 g margaryny
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g)
Wymiary formy 33 x 24 cm.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich była drobno posiekana, a część w większych kawałkach. W rondelku roztapiamy margarynę z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty.
Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła.
Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało.
Smacznego 😉
Bardzo dziękuję firmie Helio za produkty i zaufanie 😉
obłędny 🙂 mniaaaam
Bardzo dziękuję 😀
Pycha ciacho !
Dziękuję 😉
Ciasto wygląda apetycznie, ale ilosc masła/margaryny przeraza
No cóż to jest kruche ciasto, więc potrzebuje dużo masła/margaryny ;D Poza tym przepis jest bardzo stary, a dawniej właśnie tak piekli 😉
Ale śmiało możesz zmniejszyć ilość margaryny w masie. Możesz nawet wyeliminować ją z masy całkowicie i użyć tylko 200 g masła. Masy będzie trochę mniej, ale nie straci na smaku 😉
Poza tym dla takiego ciacha warto zrobić wyjątek i zaszaleć XD