Orzechowiec

Tak jak obiecałam kilka dni temu wrzucam wpis na ciasto 😉 Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę 😉

Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio.

Orzechowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mleka

Orzechy:

  • około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g margaryny
  • 100 dag cukru pudru

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 10 łyżek cukru
  • 200 g masła (kostka)
  • 150 g margaryny
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo:

  • słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g)

Wymiary formy 33 x 24 cm.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut.

W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich była drobno posiekana, a część w większych kawałkach. W rondelku roztapiamy margarynę z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty.

Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła.

Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało.

Smacznego 😉

Bardzo dziękuję firmie Helio za produkty i zaufanie 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

6 komentarzy

    • Pati:

      No cóż to jest kruche ciasto, więc potrzebuje dużo masła/margaryny ;D Poza tym przepis jest bardzo stary, a dawniej właśnie tak piekli 😉
      Ale śmiało możesz zmniejszyć ilość margaryny w masie. Możesz nawet wyeliminować ją z masy całkowicie i użyć tylko 200 g masła. Masy będzie trochę mniej, ale nie straci na smaku 😉
      Poza tym dla takiego ciacha warto zrobić wyjątek i zaszaleć XD

Dodaj komentarz