Piernik z mascarpone

A na pożegnanie roku coś słodkiego 😉 Wiem, że już po świętach, ale na taki piernik zawsze jest pora 😀 Jest puszysty i przełożony delikatnym mascarpone. Chyba więcej nie muszę pisać. Jest po prostu pyszny!

Piernik z mascarpone

 

Piernik z mascarpone

Składniki:

Piernik:

  • 280 g cukru
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki kakao
  • 8 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • opakowanie przyprawy do piernika

Dodatkowo:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Wymiary formy 33 cm x 24 cm.

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę. Dodajemy żółtka i dobrze ucieramy. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i dodajemy przyprawę do piernika. Ucieramy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem.

Ciasto wyrównujemy, jeśli przy pieczeniu wyrosła nam na środku górka to ją ścinamy. Dzielimy je na pół. Na dolną część wykładamy 2/3 mascarpone i równomiernie je rozsmarowujemy. Przykrywamy górną warstwą ciasta, którą pokrywamy resztą masy.

Piernik możemy posypać drobno pokruszonym ciastem, które ścięliśmy lub posypać startą czekoladą.

Smacznego 😉

Piernik z mascarpone

Dodaj komentarz