A na pożegnanie roku coś słodkiego 😉 Wiem, że już po świętach, ale na taki piernik zawsze jest pora 😀 Jest puszysty i przełożony delikatnym mascarpone. Chyba więcej nie muszę pisać. Jest po prostu pyszny!
Piernik z mascarpone
Składniki:
Piernik:
- 280 g cukru
- 300 g mąki
- 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki kakao
- 8 jajek
- 2 płaskie łyżeczki sody
- opakowanie przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Wymiary formy 33 cm x 24 cm.
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę. Dodajemy żółtka i dobrze ucieramy. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i dodajemy przyprawę do piernika. Ucieramy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem.
Ciasto wyrównujemy, jeśli przy pieczeniu wyrosła nam na środku górka to ją ścinamy. Dzielimy je na pół. Na dolną część wykładamy 2/3 mascarpone i równomiernie je rozsmarowujemy. Przykrywamy górną warstwą ciasta, którą pokrywamy resztą masy.
Piernik możemy posypać drobno pokruszonym ciastem, które ścięliśmy lub posypać startą czekoladą.
Smacznego 😉
Piernik z mascarpone wyglada oblednie, musze upiec, ale nie mam pewnosci co do blaszki, to jest keksowka czy duza forma?
Dziękuję 🙂 Wymiary formy są podane zaraz pod składnikami 😉 Jest to klasyczna, średniej wielkości forma.
Superek przepis, dzięki.
Bardzo się cieszę 😉