Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta!
Piętrowiec z makiem i masą orzechową
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 16 g cukru wanilinowego (opakowanie)
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Makowiec:
- 300 g maku
- 250 ml wody
- 350 ml mleka
- 9 ml aromatu migdałowego
- 2 łyżki miodu
- szklanka cukru pudru
- 1/2 koski masła
- 6 jajek
Masa orzechowa:
- 500 g serka mascarpone
- 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio)
Dodatkowo:
- około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio)
Wymiary formy: 26 cm x 30 cm
Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka dobrze ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajmy cukier puder i cukier wanilinowy i ucieramy. Później przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie zaparzamy mak. W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko i wodę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się gęstszy. Gotowy odcedzamy przez drobne sitko (lub przez gazę), następnie dwukrotnie go mielimy. Na koniec dodajemy miód oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy.
W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich połowę cukru (1/2 szklanki) i ucieramy. W drugiej misce ucieramy żółtka z drugą połową cukru (1/2 szklanki) na jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo zmielony mak (cały czas ucierając) i masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników.
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem, na który nakładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy górą biszkoptu. Na koniec ciasto polewamy roztopioną białą czekoladą.
Smacznego 😉
Ciasto dla mnie, przepis zabieram do mojej tajnej księgi “do zrobienia” 😉
Życzę smacznego 😉