Pijana śliwka

Kilka dni temu zgłosił się do mnie mój serdeczny przyjaciel Damian, z którym studiowałam z prośbą o upieczenie ciasta dla jego biura pośrednictwa kredytowego dFinance.pl. Oczywiście nie mogłam mu odmówić, a poza tym była to idealna okazja do upieczenia i sfotografowania ciasta pijana śliwka – notabene jednego z moich ulubionych ciast 😉

Z Damianem poznaliśmy się na studiach i odrazu złapaliśmy świetny kontakt (no cóż, chyba mam słabość do tego imienia, w końcu mój narzeczony to też Damian 😀 ). Co prawda po studiach nasze drogi się rozeszły, on zajął się branżą kredytów gotówkowych, a ja kulinarną (żadna z nich nie jest związana z naszym kierunkiem studiów XD) jednak nie straciliśmy kontaktu. Staramy się co jakiś czas spotkać, chociaż nie jest to łatwe ponieważ Damian specjalizuje się w konsolidacjach i trudnych kredytach a co za tym idzie często podróżuje po Polsce.

Pijana śliwka

Pijana śliwka

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • opakowanie rozpuszczalnej kawy latte (12,5 g)
  • 3 łyżki startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej

Masa:

  • 400 g masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 500 g nutelli
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • 500 g suszonych śliwek
  • 5 łyżek wody 
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml wódki

Wymiary formy 33 cm x 24 cm

Dzień wcześniej wieczorem kroimy w paski suszone śliwki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut cały czas mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły. Kiedy lekko zmiękną ściągamy z ognia, dodajemy wódkę i odstawiamy na całą noc, żeby owoce wpiły syrop. Na drugi dzień przed pieczeniem ciasta przekładamy śliwki na sitko, żeby dobrze obciekły.

Później pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kawę i czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 30 – 35 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia, a jak wystygnie dzielimy na pół.

Masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy nutellę i wódkę, dokładnie ucieramy. 

Dół biszkoptu smarujemy połową masy, przykrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy resztą masy. Na górze układamy śliwki.

Smacznego 😉

Pijana śliwka

Pijana śliwka

Dodaj komentarz