Czas na coś słodkiego! Będzie to szybki i zarazem bardzo prosty placek z serkiem waniliowym. Ciasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie 😀 Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo 🙂
Placek z serkiem waniliowym
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 600 g wanilinowego serka homogenizowanego
- 500 ml śmietany 36%
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- szklanka mleka
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
Wymiary formy 37 x 24 cm
Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i kakao. Następnie całość mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 45 – 50 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia i zimny przecinamy na pół.
Następnie przygotowujemy masę. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy śmietanę do której na koniec dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Dokładnie mieszamy. Później dodajemy zimną i lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Tężejącą masę wykładamy na przecięty biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Teraz zajmujemy się polewą. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia. Na koniec polewamy ciasto gęstniejącą polewą i zostawiamy do stężenia.
Smacznego 🙂