Kiedyś nie przepadałam za sernikami na zimno – boże jak wtedy byłam głupia XD Teraz mogłabym je jadać bez przerwy. Dlatego dzisiaj mam dla Was pomysł na sernik na zimno z truskawkową pianką. Tym razem sernik przygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć, od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą serową), nie trzeba ich kruszyć bo mają wprost idealny kształt do wyłożenia formy i są bardzo smaczne. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to zachęcam, a przy okazji wypróbujcie poniższy przepis na sernik.
Sernik na zimno z truskawkową pianką
Składniki:
Sernik:
- około 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 opakowania)
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Truskawkowa pianka:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- opakowanie 200 g ciastek francuskich z cukrem (u mnie z firmy Brześć)
- gorzka czekolada do dekoracji
Wymiary formy 17 cm x 27 cm.
Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.)
Następnie zabieramy się za sernik. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki), dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Później ubijamy szklankę śmietany kremówki wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo serki homogenizowane cały czas mieszając. Do masy serowej dodajemy zimną żelatyną i całość dokładnie mieszamy.Gotową wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki, żeby szybciej stężało.
Jak nasz sernik zacznie tężeć zabieramy się za truskawkową piankę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance (250 ml) gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Później ubijamy na sztywno 500 ml śmietanki kremówki z cukrem pudrem i dodajemy zimną lekko tężejącą (ale jeszcze płynną) galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie piankę kładziemy na stężałej masie sernikowej, ładnie wygładzamy i chowamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).
Na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego 🙂