Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Kiedyś nie przepadałam za sernikami na zimno – boże jak wtedy byłam głupia XD Teraz mogłabym je jadać bez przerwy. Dlatego dzisiaj mam dla Was pomysł na sernik na zimno z truskawkową pianką. Tym razem sernik przygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć, od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą serową), nie trzeba ich kruszyć bo mają wprost idealny kształt do wyłożenia formy i są bardzo smaczne. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to zachęcam, a przy okazji wypróbujcie poniższy przepis na sernik. 

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Składniki:

Sernik:

  • około 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 opakowania)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Truskawkowa pianka:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie 200 g ciastek francuskich z cukrem (u mnie z firmy Brześć)
  • gorzka czekolada do dekoracji

Wymiary formy 17 cm x 27 cm.

Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.)

Następnie zabieramy się za sernik. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki), dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Później ubijamy szklankę śmietany kremówki wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo serki homogenizowane cały czas mieszając. Do masy serowej dodajemy zimną żelatyną i całość dokładnie mieszamy.Gotową wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki, żeby szybciej stężało.

Jak nasz sernik zacznie tężeć zabieramy się za truskawkową piankę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance (250 ml) gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Później ubijamy na sztywno 500 ml śmietanki kremówki z cukrem pudrem i dodajemy zimną lekko tężejącą (ale jeszcze płynną) galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie piankę kładziemy na stężałej masie sernikowej, ładnie wygładzamy i chowamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego 🙂

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Brześć

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.