Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Kiedyś nie przepadałam za sernikami na zimno – boże jak wtedy byłam głupia XD Teraz mogłabym je jadać bez przerwy. Dlatego dzisiaj mam dla Was pomysł na sernik na zimno z truskawkową pianką. Tym razem sernik przygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć, od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą serową), nie trzeba ich kruszyć bo mają wprost idealny kształt do wyłożenia formy i są bardzo smaczne. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to zachęcam, a przy okazji wypróbujcie poniższy przepis na sernik. 

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Składniki:

Sernik:

  • około 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 opakowania)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Truskawkowa pianka:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie 200 g ciastek francuskich z cukrem (u mnie z firmy Brześć)
  • gorzka czekolada do dekoracji

Wymiary formy 17 cm x 27 cm.

Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.)

Następnie zabieramy się za sernik. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki), dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Później ubijamy szklankę śmietany kremówki wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo serki homogenizowane cały czas mieszając. Do masy serowej dodajemy zimną żelatyną i całość dokładnie mieszamy.Gotową wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki, żeby szybciej stężało.

Jak nasz sernik zacznie tężeć zabieramy się za truskawkową piankę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance (250 ml) gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Później ubijamy na sztywno 500 ml śmietanki kremówki z cukrem pudrem i dodajemy zimną lekko tężejącą (ale jeszcze płynną) galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie piankę kładziemy na stężałej masie sernikowej, ładnie wygładzamy i chowamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego 🙂

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Sernik na zimno z truskawkową pianką 

Brześć

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.