Wielkanocnych wypieków część druga 🙂 W tym roku poszalałam z mamą! Przygotowałyśmy aż 7 rodzajów ciast! Przygotujcie się wiec, że wciągu najbliższych kilku tygodni na blogu pojawi się kilka słodkich wpisów. Wrzuciłam już przepis na mazurka z bakaliami w waflu, a dzisiaj czas na jeden z 3 serników.
Ten sernik był dla mnie hitem Wielkanocy 😉 Nie dość, że uwielbiam serniki w każdej postaci, to jeszcze ten był z czekoladą! Ba… nawet z dwoma rodzajami. Jednym słowem – przepyszny! Naprawdę warto go spróbować.
Sernik „noc i dzień”
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3 jajka
- 600 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 200 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w dwóch szklankach wody
Czekoladę roztapiamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do wystudzenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier i cały czas ubijamy. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. W osobnej misce łączymy żółtka z wystudzoną czekoladą i łączymy je z ubitymi białkami. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary 35×24 cm). Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowania kremu rozpoczynamy od roztopienia białej czekolady w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie mieszamy. Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej na parze. W czasie ubijania porcjami dodajemy czekoladę i żelatynę. Naszą jajeczną masę stopniowo dodajemy do twarogu i mieszamy. W osobnej misce ubijamy śmietanę po czym dodajemy ją, stopniowo do masy serowej. Gotową masę rozkładamy na schłodzonym cieście i schładzamy.
Kiedy nasza masa serowa stężeje, układamy na niej odcedzone i pocięte na plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy do stężenia.
Smacznego 😉
Wygląda wspaniale 🙂
Musiał smakować wyśmienicie 🙂
Dziękuję 😉 Był naprawdę pyszny, szczerze polecam 🙂