Ten sernik nie potrzebuje długiego wstępu. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pachnący, puszysty, wilgotny… po prosty wyśmienity! Sposób przygotowania może trochę dziwić, ale uwierzcie mi jeśli raz się skusicie i spróbujecie to gwarantuję Wam, że ten smakołyk zagości na stałe w Waszych domach. Uważajcie tylko na twarogi w wiaderka. Nie chcę tutaj faworyzować, czy reklamować jakieś firmy, ale ważne jest aby Wasz twaróg nie był bardzo wodnisty, bo wtedy sernik nie wyrośnie i nie będzie już taki smaczny.
Sernik wiedeński
Składniki:
Ciasto:
- 4,5 łyżki cukru
- 150 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- opakowanie cukru wanilinowego
Masa:
- 1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku)
- 10 żółtek
- 100 g płynnego masła
- 10 łyżek cukru pudru
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 opakowanie serfixu
- 450 ml mleka
- 12 białek
- 1/2 szklanki cukru
Wymiary formy 37 x 24 cm
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, zimne masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy białkiem. Spód pieczemy w 200°C przez około 15 minut, aż nabierze złotego koloru.
W dużej (naprawdę dużej:)) misce ucieramy cukier puder z żółtkami. Dodajemy do nich twaróg i mieszamy. Następnie dodajemy masło, mleko i przesiewamy mąkę. Ucieramy. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie łączymy białka z twarogiem. Mianowicie dodajemy po kilka łyżek ubitych białek do masy twarogowej, delikatnie mieszamy łyżką i powtarzamy, aż dodamy całe białka.
Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 5 minut. Po tym czasie oddzielamy nożem brzegi sernika od formy i wstawiamy spowrotem do piekarnika obniżając temperaturę do 180°C na kolejnych 30 minut. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Następnie znowu wkładamy pieczemy go w 180°C tym razem przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zimny można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 😉