Żadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę 😀 Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na sernik z białą czekoladą. Prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Jest wilgotny, a w smaku wyczuwamy delikatną nutę białej czekolady. Podsumowując zdecydowanie wskakuję w moje top 3 serników zaraz za sernikiem z brzoskwiniami i sernikiem Isaura.
Sernik z białą czekoladą
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka na sernik lub trzykrotnie zmielonego
- 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej (ew. można zastąpić zwykłą)
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
- 10 jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g białej czekolady
- fix do sernika lub budyń waniliowy
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wymiary formy 30 cm x 25 cm.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Na początku ucieramy twaróg z połową cukru i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy 5 całych jajek, 5 żółtek, miękkie masło, mleko i fix do sernika/budyń waniliowy. Całość dokładnie ucieramy. Później dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy.
Następnie w drugiej misce ubijamy na sztywno 5 białek z drugą połową cukru. Białka dodajemy partiami do serowej masy i za każdym razem delikatnie mieszamy łącząc z serem.
Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160° i pieczemy kolejne 40 minut. Upieczony sernik studzimy w piekarniku.
Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego 😉