Sernik z białą czekoladą

Żadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę 😀 Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na sernik z białą czekoladą. Prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Jest wilgotny, a w smaku wyczuwamy delikatną nutę białej czekolady. Podsumowując zdecydowanie wskakuję w moje top 3 serników zaraz za sernikiem z brzoskwiniami i sernikiem Isaura.

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka na sernik lub trzykrotnie zmielonego
  • 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej (ew. można zastąpić zwykłą)
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g białej czekolady
  • fix do sernika lub budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wymiary formy 30 cm x 25 cm.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.

Na początku ucieramy twaróg z połową cukru i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy 5 całych jajek, 5 żółtek, miękkie masło, mleko i fix do sernika/budyń waniliowy. Całość dokładnie ucieramy. Później dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy.

Następnie w drugiej misce ubijamy na sztywno 5 białek z drugą połową cukru. Białka dodajemy partiami do serowej masy i za każdym razem delikatnie mieszamy łącząc z serem.

Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160° i pieczemy kolejne 40 minut. Upieczony sernik studzimy w piekarniku.

Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem. 

Smacznego 😉

Sernik z białą czekoladą

Dodaj komentarz