Ten przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. 😉 Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto!
Sernik zielone jabłuszko
Składniki:
Sernik:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 12 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie)
Masa adwokatowa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 250 ml adwokatu
Marmolada jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (po obraniu)
- 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej)
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 śmietanfix
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- starte orzechy lub wiórki kokosowe
Wymiary formy 37 cm x 24 cm
Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia. Zmielony twaróg rozcieramy, dodajemy budyń w proszku, połowę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo pianę, dokładnie mieszając. Sernik wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową smarujemy zimny sernik.
Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia i zimną, lekko tężejącą marmoladę wykładamy na sernik z masą.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy.
Smacznego 😉