Seromakowiec

Dzisiaj obiecany seromakowiec – czyli połączenie sernika i makowca. Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak (nie wiem jak u Was ale u mnie przy przygotowywaniu maku on się rozmnaża i jest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami (kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza się genialnie!

Po więcej Bożonarodzeniowych wypieków zapraszam TUTAJ.

Seromakowiec

Seromakowiec

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 125 g cukru pudru
  • 18 g cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

Wymiary formy: 37 cm x 24 cm.

Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka (białek nie wyrzucamy!), dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Z tych składników zagniatamy gładkie ciasto.

Kruchym ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuwamy i lekko smarujemy pozostałymi białkami. Następnie na kruche ciasto wykładamy masę makową i równo rozsmarowujemy.

Kolejno zajmujemy się sernikiem. Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą biała masę. Później dodajemy do niej żółtka i dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka (4 + te co zostały nam z kruchego ciasta). Następnie mieszamy budyń z mlekiem, mieszankę dodajemy do masła z żółtkami i chwilę ucieramy. Później dodajemy ser i krótko mieszamy całość do połączenia składników. Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka i chwilę delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na masę makową.

Ciasto pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem około godzinę. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia, a zimny posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Seromakowiec

5 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.