Sezamowiec

Dzisiaj mam ciasto idealne dla wszystkich fanów sezamu 😉 Sezamowiec to połączenie kruchego ciasta, bezy i genialnej masy. Jak większość ciast mojego przepisu nie jest bardzo słodkie, pomimo dodania kajmaku. Moim zadaniem, idealne na jesienny weekend z kubkiem kawy w ręku, kiedy pogoda nie do końca nam sprzyja.

Sezamowiec

Sezamowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g margaryny (kostka)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa kajmakowa:

  • 125 g margaryny
  • 500 g kajmaku
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 200 g sezamu (u mnie Helio)
  • 2,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie mix-u/fix-u do śmietany

Wymiary dwie formy po 30 x 26 cm.

Najpierw sezam podprażamy chwilkę na suchej patelni. Cały czas go mieszamy, żeby się nie przypalił, a gotowy od razu przesypujemy do miski do ostudzenia (jeśli zostawimy go na gorącej patelce może się spalić).

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i wyklejamy nim dwie, wyłożone papierem do pieczenia formy. Możemy je również rozwałkować i dopiero wtedy przełożyć do form. 

Wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 15 minut. Ciasta powinny się ładnie podpiec i lekko zarumienić.

W międzyczasie kiedy ciasta się pieką robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie gładka i szklista. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy.

Podpieczone i gorące kruche ciasta smarujemy bezą i posypujemy sezamem (trochę sezamu zostawiamy do posypania cista, około 2 łyżki). Kontynuujemy pieczenie w 160°C przez około godzinę, beza ma ładnie się wysuszyć i zbrązowieć. Gotowe ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy z 450 g kajmaku. Masa będzie dość lejąca. Dlatego musimy dodać do niej żelatynę, którą rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę dokładnie mieszamy z przestudzoną żelatyną i następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix/mix do śmietany. Następnie dodajemy do niej pozostałe 50 g kajmaku i dokładnie mieszamy.

Jedno z ciast układamy bezą do góry, później smarujemy je całą masą kajmakową i przykrywamy ją drugim blatem ciasta bezą do dołu. Górę ciasta smarujemy śmietaną z kajmakiem. Na koniec posypujemy całość sezamem.

Ciasto pozostawiamy do schłodzenia.

Smacznego 😉

Sezamowiec

Sezamowiec

Sezamowiec

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.