Sezamowiec

Dzisiaj mam ciasto idealne dla wszystkich fanów sezamu 😉 Sezamowiec to połączenie kruchego ciasta, bezy i genialnej masy. Jak większość ciast mojego przepisu nie jest bardzo słodkie, pomimo dodania kajmaku. Moim zadaniem, idealne na jesienny weekend z kubkiem kawy w ręku, kiedy pogoda nie do końca nam sprzyja.

Sezamowiec

Sezamowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g margaryny (kostka)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa kajmakowa:

  • 125 g margaryny
  • 500 g kajmaku
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 200 g sezamu (u mnie Helio)
  • 2,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie mix-u/fix-u do śmietany

Wymiary dwie formy po 30 x 26 cm.

Najpierw sezam podprażamy chwilkę na suchej patelni. Cały czas go mieszamy, żeby się nie przypalił, a gotowy od razu przesypujemy do miski do ostudzenia (jeśli zostawimy go na gorącej patelce może się spalić).

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i wyklejamy nim dwie, wyłożone papierem do pieczenia formy. Możemy je również rozwałkować i dopiero wtedy przełożyć do form. 

Wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 15 minut. Ciasta powinny się ładnie podpiec i lekko zarumienić.

W międzyczasie kiedy ciasta się pieką robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie gładka i szklista. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubijamy.

Podpieczone i gorące kruche ciasta smarujemy bezą i posypujemy sezamem (trochę sezamu zostawiamy do posypania cista, około 2 łyżki). Kontynuujemy pieczenie w 160°C przez około godzinę, beza ma ładnie się wysuszyć i zbrązowieć. Gotowe ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy z 450 g kajmaku. Masa będzie dość lejąca. Dlatego musimy dodać do niej żelatynę, którą rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę dokładnie mieszamy z przestudzoną żelatyną i następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix/mix do śmietany. Następnie dodajemy do niej pozostałe 50 g kajmaku i dokładnie mieszamy.

Jedno z ciast układamy bezą do góry, później smarujemy je całą masą kajmakową i przykrywamy ją drugim blatem ciasta bezą do dołu. Górę ciasta smarujemy śmietaną z kajmakiem. Na koniec posypujemy całość sezamem.

Ciasto pozostawiamy do schłodzenia.

Smacznego 😉

Sezamowiec

Sezamowiec

Sezamowiec

Dodaj komentarz