Smerfetka

To ciasto jest w moim ulubionym kolorze 😀 Już dawno miałam ochotę go upiec. Smerfetka w oryginalnej wersji ma zatopione kawałki galaretki w niebieskiej masie, ja natomiast zatopiłam w nim słomki ptysiowe od firmy Brześć. Ciasto wygląda pięknie i smakuje wybornie. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości ciastem Smerfetka będzie to tego idealna!

Smerfetka

Smerfetka

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 7 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)

Dodatkowo:

  • 4 niebieskie galaretki
  • 750 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 utrwalacz do śmietany
  • około 250-300 g borówek
  • opakowanie 125 g słomek ptysiowych (u mnie firmy Brześć)

Wymiary formy 24 cm x 35 cm

Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 45 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Zimny przecinamy na pół.

Następnie przygotowujemy niebieską piankę. 2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki (375 ml)

gorącej wody i czekamy aż się wystudzi i zacznie lekko tężeć – w tym czasie kilka razy należy ją przemieszać. Następnie ubijamy na sztywno 500 ml śmietanki. Dodajemy do niej tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Połowę przygotowanej masy wykładamy na przecięty biszkopt, następnie układamy nasze słomki ptysiowe i przykrywamy je drugą połową masy. Na góry kładziemy biszkopt i lekko go dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki.

Pozostałe 250 ml śmietany ubijamy z utrwalaczem i cukrem pudrem. Śmietaną smarujemy górę biszkoptu i układamy na niej borówki.

Na koniec rozpuszczamy 2 galaretki w dwóch szklankach (500 ml) gorącej wody. Galaretkę pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Kiedy zaczyna tężeć wylewamy ją na owoce, a ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia – najlepiej na całą noc.

Smacznego 😉

Smerfetka

Smerfetka

Smerfetka

Brześć

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.