Dzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli 😉 Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek.
Strucla z makiem
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g roztopionego masła
- 1 całe jajko (małe)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 450 g masy makowej (u mnie Helio)
- 80 g orzechów laskowych (u mnie Helio)
- 1 białko
- około 4 łyżki cukru pudru
Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.
W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść.
Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie tortownica o średnicy 28 cm).
Struclę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem 30-35 minut, aż ładnie się zarumieni.
Na koniec białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do niego cukier puder i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzoną struclę.
Smacznego 😉