Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami

Pozostajemy w słodkim i świątecznym klimacie. Bardzo klasyczny i stary przepis w bożonarodzeniowym wydaniu. Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami świetnie dopełni Wasze bożonarodzeniowe wypieki. Jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu i cudownie smakuje.

Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami

Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 300 g suszonych owoców (u mnie Helio)
  • 10-12 ciasteczek korzennych

Na początku kroimy suszone owoce w drobną kostkę.

W garnku roztapiamy margarynę. Później dodajemy do niej wodę, kakao i cukier. Gotujemy 10 minut. Następnie pozostawiamy masę do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszamy.

Do letniej (nie gorącej i nie zimnej) masy dodajemy w kilku porcjach mleko w proszku, za każdym razem dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i około 5 połamanych ciasteczek. Masę dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i posypujemy pozostałymi połamanymi ciasteczkami. Dociskamy, żeby pozbyć się powietrza i żeby ciasteczka się przykleiły. 

Następnie wstawiamy blok do lodówki do zastygnięcia, najlepiej pozostawić go tam na całą noc.

Schłodzony wyciągamy z formy (wystarczy podważyć do nożem i sam powinien wyjść). Na końcu kroimy go w plastry.

Smacznego 😉

Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami

Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami

4 komentarzy

  1. A co powiesz na mniej kaloryczne słodkości na Święta? Ja w tym roku przypominam sobie przepis sprzed kilku lat na piernik z dodatkiem selera. W razie czego znajdziesz go u mnie na blogu po kliknięciu w tag „święta”. Serdecznie zapraszam 😉

Dodaj komentarz