Pozostajemy w słodkim i świątecznym klimacie. Bardzo klasyczny i stary przepis w bożonarodzeniowym wydaniu. Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami świetnie dopełni Wasze bożonarodzeniowe wypieki. Jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu i cudownie smakuje.
Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami
Składniki:
- 400 g mleka w proszku
- 200 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 300 g suszonych owoców (u mnie Helio)
- 10-12 ciasteczek korzennych
Na początku kroimy suszone owoce w drobną kostkę.
W garnku roztapiamy margarynę. Później dodajemy do niej wodę, kakao i cukier. Gotujemy 10 minut. Następnie pozostawiamy masę do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszamy.
Do letniej (nie gorącej i nie zimnej) masy dodajemy w kilku porcjach mleko w proszku, za każdym razem dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i około 5 połamanych ciasteczek. Masę dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i posypujemy pozostałymi połamanymi ciasteczkami. Dociskamy, żeby pozbyć się powietrza i żeby ciasteczka się przykleiły.
Następnie wstawiamy blok do lodówki do zastygnięcia, najlepiej pozostawić go tam na całą noc.
Schłodzony wyciągamy z formy (wystarczy podważyć do nożem i sam powinien wyjść). Na końcu kroimy go w plastry.
Smacznego 😉
Na początku myślałam, że to jakiś pasztet 😀
😀 może być i pasztet tylko, że na słodko XD
A co powiesz na mniej kaloryczne słodkości na Święta? Ja w tym roku przypominam sobie przepis sprzed kilku lat na piernik z dodatkiem selera. W razie czego znajdziesz go u mnie na blogu po kliknięciu w tag “święta”. Serdecznie zapraszam 😉
Ja zdecydowanie wolę te “mniej” zdrowe desery 😉 ale chętnie wpadnę do Ciebie i poszukam inspiracji.
Pozdrawiam 😉