Szybki jabłecznik

Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie lub 2 łyżki kakao. U mnie dzisiaj wersja podstawowa.

Szybki jabłecznik

Składniki:

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Wymiary formy 25 x 21 cm.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie jabłka puszczą sok. Następnie do jabłek dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sodę. Wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 160° (u mnie z termoobiegiem) przez około godzinę.

Upieczony jabłecznik wystudzamy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski

Zapraszam na www.olejkonwenanse.pl



#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

2 komentarzy

Dodaj komentarz