Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie lub 2 łyżki kakao. U mnie dzisiaj wersja podstawowa.
Szybki jabłecznik
Składniki:
- 8 jabłek
- szklanka cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Wymiary formy 25 x 21 cm.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie jabłka puszczą sok. Następnie do jabłek dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sodę. Wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 160° (u mnie z termoobiegiem) przez około godzinę.
Upieczony jabłecznik wystudzamy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Zapraszam na www.olejkonwenanse.pl
Mniam, uwielbiam takie ciasta! 🙂
Ja też 🙂 <3