Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną

To ciasto można z powodzeniem nazwać ciastem awaryjnym 😉 Jest błyskawiczne do przygotowania i niedrogie. Jest świetnym rozwiązaniem kiedy najdzie Was ochota na jakieś ciasto, a nie macie dużo czasu na pieczenie. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną na pewno podbije serca Waszych domowników.

Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto:

  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • pół puszki kajmaku (250 g)
  • 100 g płatków migdałowych

Wymiary formy 33 x 24 cm.

Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody, kakao i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę, startą na drobnych oczkach czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut). Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix.

Ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą bitą śmietanę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy kajmakiem i posypujemy migdałami podprażonymi na suchej patelce.

Smacznego 😉

15 komentarzy

    • hmmm… Ciasto nie jest co prawda puszyste jak biszkopt, ma konsystencję przypominającą murzynka, więc nie powinno wyjść zbite ;/ Powodem mogło być zbyt długie ucieranie ciasta po dodaniu mąki, niedostatecznie nagrzany piekarnik albo dodanie składników do niedostatecznie wystudzonego ciasta.
      Bardzo mi przykro ;( Ale nie zrażaj się następnym razem na pewno wyjdzie 😉

  1. syl:

    ok dziękuję:-). i mam pytanie czy jajka wrzucam całe i miksuję – tak zrobiłam ,czy może ubijam białka osobno i mieszam zresztą składników?

    • Ja wrzucam całe tak jak w przepisie 😉
      Ale możesz je rozdzielić i dodać pierwsze żółtka, a na samym końcu ubitą pianę z białek 🙂 Tylko pamiętaj, że jak dodasz pianę to mieszaj krótko łyżką ciasto tylko do połączenie, żeby nie opadło.

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.