To ciasto można z powodzeniem nazwać ciastem awaryjnym 😉 Jest błyskawiczne do przygotowania i niedrogie. Jest świetnym rozwiązaniem kiedy najdzie Was ochota na jakieś ciasto, a nie macie dużo czasu na pieczenie. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną na pewno podbije serca Waszych domowników.
Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietanfixy
- pół puszki kajmaku (250 g)
- 100 g płatków migdałowych
Wymiary formy 33 x 24 cm.
Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody, kakao i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę, startą na drobnych oczkach czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut). Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix.
Ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą bitą śmietanę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy kajmakiem i posypujemy migdałami podprażonymi na suchej patelce.
Smacznego 😉
świetne na niedzielę 🙂
Dziękuję i smacznego 😉
jakie eleganckie 🙂
Dziękuję 😉
mi wyszło zbite i twarde a na zdjęciu wygląda na puszyste 🙁
hmmm… Ciasto nie jest co prawda puszyste jak biszkopt, ma konsystencję przypominającą murzynka, więc nie powinno wyjść zbite ;/ Powodem mogło być zbyt długie ucieranie ciasta po dodaniu mąki, niedostatecznie nagrzany piekarnik albo dodanie składników do niedostatecznie wystudzonego ciasta.
Bardzo mi przykro ;( Ale nie zrażaj się następnym razem na pewno wyjdzie 😉
ok dziękuję:-). i mam pytanie czy jajka wrzucam całe i miksuję – tak zrobiłam ,czy może ubijam białka osobno i mieszam zresztą składników?
Ja wrzucam całe tak jak w przepisie 😉
Ale możesz je rozdzielić i dodać pierwsze żółtka, a na samym końcu ubitą pianę z białek 🙂 Tylko pamiętaj, że jak dodasz pianę to mieszaj krótko łyżką ciasto tylko do połączenie, żeby nie opadło.
Czy do margaryny trzeba dodać 5 łyżek wody czy kakao? bo gdzies mi to kakao umknęło
Tak kakao dodajemy do margaryny, wody i cukru 😉
Przepis już poprawiony 😀
Dziękuję za szybką odpowiedz ciasto właśnie się robi
Robię 🙂 studze masę kakaową 🙂
Smacznego 😉
A gdzie proszek do pieczenia?
Cześć
Proszek do pieczenia jest w składnikach i dodajemy go razem z mąką i czekolada na samym końcu zgodnie z przepisem 🙂