Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną

To ciasto można z powodzeniem nazwać ciastem awaryjnym 😉 Jest błyskawiczne do przygotowania i niedrogie. Jest świetnym rozwiązaniem kiedy najdzie Was ochota na jakieś ciasto, a nie macie dużo czasu na pieczenie.

Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto:

  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • pół puszki kajmaku (250 g)
  • 100 g płatków migdałowych

Wymiary formy 33 x 24 cm.

Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę, startą na drobnych oczkach czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut). Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix.

Ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą bitą śmietanę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy kajmakiem i posypujemy migdałami podprażonymi na suchej patelce.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

4 komentarzy

Dodaj komentarz