Kocham takie przepisy! Szybkie ciasto z masą krówkową można przygotować dosłownie w 15 minut, a później już się samo piecze 😀 Jest pyszne. A jeśli lubicie tak jak ja masę krówkową to będzie ono strzałem w dychę.
Szybkie ciasto z masą krówkową
Składniki:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
- około 600 g masy krówkowej (u mnie kajmak i o smaku adwokatowym firmy Helio)
Średnica tortownicy to 28 cm.
Na początku topimy margarynę, odstawiamy ją do wystudzenia.
Ubijamy na sztywno białka. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Później dodajemy żółtka i krótko ucieramy. Kolejno wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną margarynę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy 1/3 ciasta. Następnie układamy w odstępach kupki masy krówkowej, przykrywamy to połową ciasta, które nam zostało i znowu układamy kupki masy krówkowej. Na koniec całość przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C (z termoobiegiem) przez około godzinę.
Smacznego 😉