Szybkie ciasto z masą krówkową

Kocham takie przepisy! Szybkie ciasto z masą krówkową można przygotować dosłownie w 15 minut, a później już się samo piecze 😀 Jest pyszne. A jeśli lubicie tak jak ja masę krówkową to będzie ono strzałem w dychę.  

Szybkie ciasto z masą krówkową

Szybkie ciasto z masą krówkową

Składniki:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • około 600 g masy krówkowej (u mnie kajmak i o smaku adwokatowym firmy Helio)

Średnica tortownicy to 28 cm.

Na początku topimy margarynę, odstawiamy ją do wystudzenia.

Ubijamy na sztywno białka. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Później dodajemy żółtka i krótko ucieramy. Kolejno wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną margarynę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy 1/3 ciasta. Następnie układamy w odstępach kupki masy krówkowej, przykrywamy to połową ciasta, które nam zostało i znowu układamy kupki masy krówkowej. Na koniec całość przykrywamy resztą ciasta.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C (z termoobiegiem) przez około godzinę.

Smacznego 😉

Szybkie ciasto z masą krówkową

Szybkie ciasto z masą krówkową

Dodaj komentarz