Macie tak czasami, że coś za Wami „chodzi”? Za mną ostatnio tak chodziło ciasto z owocami i kruszonką… Na ale jak na złość o świeże owoce o tej porze roku raczej trudno. Z pomocą przyszły owoce kandyzowane 😀 Postawiłam na kandyzowaną porzeczkę i aronię. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią wyszło pyszne, a kandyzowane owoce sprawdziły się w nim wprost idealnie. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty, uniwersalny i szybki.
Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g margaryny
- 5 jajek
- 100 ml mleka
- 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kandyzowanej porzeczki (u mnie Helio)
- 100 g kandyzowanej aronii (u mnie Helio)
Kruszonka:
- 80 g maki
- 40 g masła
- 40 cukru
Wymiar formy 30 cm x 26 cm
Na początku rozpuszczamy margarynę, a następnie studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Później dodajemy do nich przesianą mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy na jednolite ciasto. Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na koniec posypujemy owocami.
Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy ciasto z owocami.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około 50 minut.
Smacznego 😉
Bardzo ciekawa propozycja 🙂 Za mną ostatnio chodzi ochota właśnie na takie ciasto!
😀 czyli widzę, że nie tylko ja tak mam 😀