Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią

Macie tak czasami, że coś za Wami „chodzi”? Za mną ostatnio tak chodziło ciasto z owocami i kruszonką… Na ale jak na złość o świeże owoce o tej porze roku raczej trudno. Z pomocą przyszły owoce kandyzowane 😀 Postawiłam na kandyzowaną porzeczkę i aronię. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią wyszło pyszne, a kandyzowane owoce sprawdziły się w nim wprost idealnie. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty, uniwersalny i szybki.

Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią 

Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 100 ml mleka
  • 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej porzeczki (u mnie Helio)
  • 100 g kandyzowanej aronii (u mnie Helio)

Kruszonka:

  • 80 g maki
  • 40 g masła
  • 40 cukru

Wymiar formy 30 cm x 26 cm

Na początku rozpuszczamy margarynę, a następnie studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Później dodajemy do nich przesianą mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy na jednolite ciasto. Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na koniec posypujemy owocami.

Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy ciasto z owocami. 

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około 50 minut. 

Smacznego 😉

Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią

 

2 komentarzy

Dodaj komentarz