Toffinek od samego początku wzbudził moje zainteresowanie. Znalazłam go w gazetce z przepisami i czytając składniki stwierdziłam, że musi być pyszny. Po kilku drobnych przeróbkach tak właśnie jest 😉 Pomimo, że zawiera dużo masy nie jest ciężki. Jego głównym składnikiem jest śmietana kremówka połączona z kajmakiem i zatopionymi biszkopcikami. Smak jest doskonale zrównoważony dzięki czekoladowemu biszkoptowi i bitej śmietanie z adwokatem.
Toffinek
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa toffi:
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- puszka kajmaku/masy krówkowej (510g)
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżki żelatyny
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku
Dodatkowo:
- opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- starta czekolada lub posypka czekoladowa do dekoracji
Wymiary 30 x 25 cm.
Na początku robimy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Później do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ucierając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy nagrzanym do 160° (z termoobiegiem) piekarniku do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy robimy masy.
Masę toffi rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawiamy ją do przestudzenia. Kawę również rozpuszczamy w gorącej wodzie, miniej więcej w 1/4 szklanki. Śmietankę ubijamy na sztywno. Później dodajemy do niej kajmak, ucieramy. Następnie dodajemy kawę i żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Resztę kawy (2 łyżki) rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Będziemy w niej moczyć biszkopciki.
Na czekoladowy biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy toffi. Następnie układamy namoczone w kawie biszkopciki i przykrywamy pozostałą częścią masy. Ciasto odstawiamy do schłodzenia, żeby stężało.
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Żelatynę, podobnie jak wcześniej, rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie do ubitej śmietany dodajemy adwokat i przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy zacznie lekko tężeć wykładamy ją na ciasto. Całość ponownie odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Na koniec dekorujemy ciasto startą czekoladą lub posypką czekoladową.
Smacznego 😉