Ciasteczka brownie z migdałami

W ubiegłym roku na święta wraz z mamą upiekłyśmy 12 rodzajów ciasteczek, którymi obdarowałyśmy na święta znajomych i rodzinę. W tym roku postanowiłyśmy to powtórzyć 😀 Wśród nich znajdą się propozycje znane i lubiane przez wszystkich takie jak np. domowa czekolada, moczone ciasteczka drożdżowe, czy kocie oczka, ale będzie też kilka nowych propozycji między innymi na ciasteczka brownie z migdałami. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy zniknęły w mgnieniu oka 😉 Będą one idealnym prezentem dla czekoladowych łasuchów.

Ciasteczka brownie z migdałami

Ciasteczka brownie z migdałami

Składniki:

  • 180 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 60 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 g płatków migdałowych
  • około 100 g małych groszków czekolady gorzkiej (lub posiekana na małe kawałki czekolada)

Na początku do garnka wrzucamy masło. Podgrzewamy na małym ogniu i dorzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Gotową odstawiamy do przestudzenia.

Następnie ucieramy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników.

Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. 

Ciasto nabieramy łyżką i ściągamy drugą (lub po prostu palcem) formując ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy ciasteczkami zachowajcie odstęp bo będą one trochę rosły. Ciasteczka nie muszą być piękne i idealne, ponieważ pod wpływem pieczenia i tak nabiorą kształtu.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C przez około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia i stwardnienia.

Smacznego 😉

Ciasteczka brownie z migdałami

Ciasteczka brownie z migdałami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.