Ciasteczka z cukrem

Dzisiaj proponuję Wam ciasteczka z cukrem. Przypominają ciasto półfrancuskie. Są bardzo kruche i przepyszne. Idealne do kawy lub na spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli je zrobicie. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały;)

IMG_20160212_150543

Ciasteczka z cukrem

Składniki:

Ciasto

  • 80 dag mąki
  • 75 dag margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany

Dodatkowo

  • rozkłócone białka
  • cukier

 

Z podanych składników: mąki, margaryny/masła, 4 żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i odkładamy je na minimum 4 godziny w zimne miejsce, np. do lodówki. Pozostałe białka odrobine rozkłócamy, aby były mniej zwarte i również odstawiamy do lodówki ponieważ będą nam jeszcze potrzebne. Po 4 godzinach wyciągamy je i dzielimy na dwie połowy (żeby lepiej nam się z nim pracowało). Wałkujemy ciasto na ok. 0,3-0,5 cm podsypując go w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremką wycinamy ciastka. Każde z nich, pojedynczo moczymy najpierw w białkach, a później w cukrze. Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok. 20-25 min w zależności od grubości ciasta.

Smacznego:)

IMG_20150530_150532

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz