Drożdżowe kocie oczka

Ciasteczka to idealna propozycja na każdy weekend 😉 Znikają w mgnieniu oka, no bo kto nie skusi się na takie małe słodkości. Jakiś czas temu podałam Wam przepis na kocie oczka z marmoladą, dzisiejsze ciasteczka na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, jednak mają zupełnie inne składniki. Drożdżowe kocie oczka są bardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli 😀 ). Zachęcam Was do wypróbowania obu przepisów 😉

Drożdżowe kocie oczka

Drożdżowe kocie oczka

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 20 g drożdży
  • 1 żółtko
  • 200 g margaryna/masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 łyżka cukru

Masa:

  • 350 g mascarpone
  • 3 łyżki nutelli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Drożdże z łyżką cukru i śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować.

Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy.

Mascarpone chwilę ucieramy z nutellą do uzyskania jednolitej masy.

Wystudzone ciasteczka smarujemy masą i sklejamy. Na koniec obsypujemy odrobiną cukru pudru.

Smacznego 😉

Drożdżowe kocie oczka

Drożdżowe kocie oczka

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.