Kolejny przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne. Nie są to klasyczne pierniczki, ale smakują GENIALNIE i są ich namiastką. Są cudownie kruche i można je jeść od razu po upieczeniu 🙂 Ja je uwielbiam i piekę je co roku. Na choince ich wprawdzie nie powiesimy, ale przecież najważniejszy jest ten smak!
Koniecznie wypróbujcie też przepisy na szybkie pierniki i inne ciasta świąteczne.
Kruche ciasteczka korzenne
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła/margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 250 g cukru pudru
- 18 g cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g przyprawy do piernika
Rozpoczynamy od przesiania mąk. Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Z tych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Podsypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Tak samo postępujemy z drugą połową.
„Ścinki” po wycinanych pierniczka zagniatamy jeszcze raz, ponownie rozwałkowujmy i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w 160°C z termoobiegiem około 20 minut. Powinny być one przypieczone (lekko brązowe) od spodu – to znak że są gotowe 🙂
Pierniczki studzimy i możemy jeść od razu lub udekorować lukrem.
Smacznego 😉