Kruche ciasteczka korzenne

Kolejny przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne. Nie są to klasyczne pierniczki, ale smakują GENIALNIE i są ich namiastką. Są cudownie kruche i można je jeść od razu po upieczeniu 🙂 Ja je uwielbiam i piekę je co roku. Na choince ich wprawdzie nie powiesimy, ale przecież najważniejszy jest ten smak! 

Koniecznie wypróbujcie też przepisy na szybkie pierniki i inne ciasta świąteczne.

Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła/margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 250 g cukru pudru
  • 18 g cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g przyprawy do piernika

Rozpoczynamy od przesiania mąk. Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Z tych składników zagniatamy gładkie ciasto. 

Następnie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Podsypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Tak samo postępujemy z drugą połową. 

„Ścinki” po wycinanych pierniczka zagniatamy jeszcze raz, ponownie rozwałkowujmy i wycinamy ciasteczka.

Pieczemy w 160°C z termoobiegiem około 20 minut. Powinny być one przypieczone (lekko brązowe) od spodu – to znak że są gotowe 🙂

Pierniczki studzimy i możemy jeść od razu lub udekorować lukrem.

Smacznego 😉

Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.