Święta zbliżają się już wielkimi krokami. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków 😉
Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe, które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja 😉
Kruche ciasteczka z żurawiną
Składniki:
- 140 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 190 g mąki
- 1/3 łyżeczki sody
- 120 g suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura)
- pół szklanki posiekanych białych groszków czekoladowych (u mnie biała polewa Helio)
- szczypta soli
Masło wraz cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia.
Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy na kratce.
Bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, ciasteczek będą miękkie, ale nie przejmujcie się, tak ma być. Ciasteczka stwardnieją po wystudzeniu.
Smacznego 😉
pięknie wyglądają 🙂
prawdziwie domowe 🙂
Pysznie wyglądają te ciasteczka. Muszę sprawdzić ten przepis 😉
Życzę smacznego 😉