Kruche ciasteczka z żurawiną

Święta zbliżają się już wielkimi krokami. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków 😉

Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe, które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja 😉

Kruche ciasteczka z żurawiną

Kruche ciasteczka z żurawiną

Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 190 g mąki
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 120 g suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura)
  • pół szklanki posiekanych białych groszków czekoladowych (u mnie biała polewa Helio)
  • szczypta soli

Masło wraz cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy.

Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia.

Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy na kratce.

Bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, ciasteczek będą miękkie, ale nie przejmujcie się, tak ma być. Ciasteczka stwardnieją po wystudzeniu.

Smacznego 😉

Kruche ciasteczka z żurawiną

Kruche ciasteczka z żurawiną

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

3 komentarzy

Dodaj komentarz