Kruche rogaliki

Za oknami znowu biało. Nie pozostaje więc nic innego jak zaszyć się w kącie z filiżanką gorącej kawy i zjeść pyszne kruche rogaliki 😉 Do tego dobra książka i świat od razu staje się piękniejszy.

Oprócz przepisu na cudownie kruche rogaliki mam dla Was propozycję świetnej lektury. „Początek” Dana Brona jest najnowszą i już piątą częścią serii przygód profesora Langdona. Czytając poprzednie wprost nie mogłam sobie odmówić i tej. Obecnie jestem w połowie, ale i tak już mogę polecić ją każdemu 😉

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • 250 ml śmietany 18%

Dodatkowo:

  • marmolada lub nutella do nadziania
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, śmietanę i margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Z pomocą talerzyka wycinamy kółka, które następnie dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu (marmolady lub nutelli) i zwijamy tworząc rogalik.

Układamy je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 180°C (160° z termoobiegiem) do momentu aż zbrązowieją (zwłaszcza od spodu).

Gotowe pozostawiamy do wystudzenia i oprószenia cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

 

2 komentarzy

Dodaj komentarz